Meziúvěr a naspoření cílové částky

Diskuse o stavebním spoření a stavebních spořitelnách
Odpovědět
Ivo
Příspěvky: 1
Registrován: ned 24. lis 2019 21:06:49

Meziúvěr a naspoření cílové částky

Příspěvek od Ivo » ned 24. lis 2019 22:05:06

Dobrý den. Máme stavební spoření a čerpali jsme meziúvěr. V současné době jsme v mezidobí fixace meziúvěru. Dědictvím jsme získali hotovost a tou bychom chtěli umořit celý meziúvěr a tím ukončit stavební spoření. Splátka meziúvěru dle podmínek není možná, ale co se stane, když peníze vložím na účet stavebního spoření do celkové výše cílové částky stavebního spoření. Co se stane a jak přesně postupovat? Meziúvěr je splacen přidělením cílové částky. Za jak dlouho bude cílová částka přidělena? Jaký by měl být postup spořitelny?

Uživatelský avatar
stavebky.cz
Příspěvky: 422
Registrován: stř 27. srp 2014 16:22:21
Kontaktovat uživatele:

Re: Meziúvěr a naspoření cílové částky

Příspěvek od stavebky.cz » pon 25. lis 2019 11:16:24

Dobrý den,

hodně záleží na obsahu smluv, které máte uzavřené. Obecně ale platí toto:

Vaše úvaha o vložení mimořádného vkladu na účet stavebního spoření je správná, ovšem pouze u některých stavebních spořitelen. Protože používáte označení meziúvěr, pravděpodobně máte překlenovací úvěr u Českomoravské stavební spořitelny. U ČMSS můžete skutečně mimořádným vkladem významně zkrátit čekací dobu na přidělení úvěru ze stavebního spoření. Vkladu, který by způsobil, že na účtu stavebního spoření bude více než činí cílová částka se stavební spořitelna může bránit, ale můžete naspořit o něco méně, např. 90 %cílové částky. Tím se zdvojnásobí vaše hodnotící číslo a nadále poroste rychleji než doposud (s přesným výpočtem vám pomůže váš finanční poradce).

Zkrátíte si tak čekací dobu na úvěr ze stavebního spoření a výše následného úvěru ze stavebního spoření bude minimální (10 % z cílové částky). Navíc, ČMSS umožňuje splatit úvěr ze stavebního spoření kdykoli bez sankcí. Takže toto je skutečně dobrý způsob jak co nejrychleji splatit překlenovací úvěr. Nutno upozornit, že u některých stavebních spořitelen podobný postup nefunguje (u ČMSS však ano).


Navíc, podle zákona o spotřebitelském úvěru můžete každý rok splatit až 25 % z výše úvěru, takže během čtyř let můžete úvěr zcela umořit. Důležité je, aby váš úvěr spadal pod účinnost tohoto zákona (tj. byl poskytnut 1. prosince 2016 nebo později nebo po tomto datu proběhla změna fixace). Blíže viz článek o předčasném splacení úvěru.

Odpovědět