Stavební spoření po šesti letech

Diskuse o stavebním spoření a stavebních spořitelnách
Odpovědět
HIMMEL

Stavební spoření po šesti letech

Příspěvek od HIMMEL » čtv 24. říj 2019 16:27:08

Dobrý den. Právě uteklo 6 let od mé smlouvy o stavebním spoření ( na 6 let ) Já se dozvěděl, že tedy ve spoření můžu nadále pokračovat s tím, že státní podpora mi bude chodit i nadále. Pakliže smlouvu ukončím, připíše se mi dodatečně na mnou zvolený účet státní podpora za poslední rok, protože již byla smlouva vypovězena ( původní účet již nebude aktivní ) . Dále, že je tedy výhodné ukončit smlouvu na začátku roku, např. v lednu, abych měl nárok na státní podporu i za další rok. Zajímalo by mě, jak to v praxi funguje s úročením. Měl jsem fixní úrok 1,5%, tak mě zajímá, jak to bude s úrokem teď po 6 letech. Poradkyně říkala, že v podmínkách je, že se může změnit, ale, že bych o tom byl informován... Jde mi o to, jestli nastane situace, že na konci roku mi přijde výpis, kde bude již připsán úrok nižší a popř. jaký? Jestli se to automaticky změní na úrok, který je "v trendu", takže např 0,5-0,7%, či zda-li mi bude ponechán. A poslední otázka, jestli si tedy můžu jednorázově přihodit na spořící účet třeba 50 000Kč ( tak abych nepřesáhl cílovou částku ) , abych měl z úroků více.... ( odstoupit již můžu kdykoliv. ) Prosím o zodpovězení a zkontrolování správnosti mých tvrzení :) Předem moc děkuji.

HIMMEL

Re: Stavební spoření po šesti letech

Příspěvek od HIMMEL » čtv 24. říj 2019 17:18:22

A ještě by mě zajímalo, pokud by mi ten úrok teď snížili, tak tam mají nějaký sazebník úhrad, kde je napsáno, že pokud dojde ke změně tarifu z 1,5% na 1%, tak bude úhrada 1/3 z dosud připsaných úroků? Tak jako abych nepřišel o dosud naspořené úroky - prosím o objasnění .

Jinak nevím, proč je ze ještě starý poplatek za vedení 330Kč, když se již platí 360Kč obojí viz sazebník úhrad u ČMSS.

Uživatelský avatar
stavebky.cz
Příspěvky: 422
Registrován: stř 27. srp 2014 16:22:21
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavební spoření po šesti letech

Příspěvek od stavebky.cz » čtv 24. říj 2019 19:24:19

Dobrý den,

stavební spořitelna má právo změnit úrokovou sazbu na účtu stavebního spoření, pokud smlouva běží alespoň šest let a pokud klient nepřijal nabídku na úvěr ze stavebního spoření (spořitelny posílají dopis ve kterém informují, že klient splnil podmínky pro získání úvěru a současně tento úvěr nabídnou). Pokud jsou tyto podmínky splněny, může stavební spořitelna jednostranně změnit úrokovou sazbu. Ve smlouvě o stavebním spoření musí být popsán mechanismus, podle kterého je nová úroková sazba stanovena (např. se může stanovit podle některé sazby ČNB a podobně). Tato nová úroková sazba bývá nižší, než je aktuálně nabízená úroková sazba pro nové smlouvy.

Pokud stavební spořitelna provede změnu úrokové sazby, ovlivní to pouze úroky které získáte v budoucnu. Úroky získané před změnou úrokové sazby zůstávají na účtu. Poplatky v sazebníku ČMSS "za změnu tarifu" (položka I.3) se týkají pouze změny tarifu, o kterou žádá klient. Ve vašem případě nejde o změnu tarifu, tento poplatek se vás netýká.

Více o podmínkách změny úrokové sazby na účtu stavebního spoření.

Pokud máte na účtu výhodné úročení, můžete na něj kdykoli poslat jednorázový vklad, který se vám bude touto sazbou úročit (pochopitelně pouze do doby, než se změní úroková sazba).

Návštěvník

Re: Stavební spoření po šesti letech

Příspěvek od Návštěvník » čtv 24. říj 2019 21:52:36

Děkuji pochopil jsem. Ještě bych se rád zeptal, co je přidělení cílové částky, resp. jakto, že mi může spořka přidělit cílovou částku, pakliže jsem se k dané cílové částce nedostal ( nemám naspoříno na cílovou částku, ale asi o 150 000 méně ) jinak změnu úroku mám ve smlouvě popsáno takto:

Stavební spořitelna je oprávněna jednostranně změnit úrokovou sazbu z vkladů, pokud
uplynulo 6 let ode dne uzavření smlouvy a zároveň účastník:
a) podle čl. XIV. odst. 2) nepotvrdil přijetí přidělení cílové částky, tj. nereagoval na
vyrozumění stavební spořitelny o přidělení cílové částky ve lhůtě dvou měsíců od
splnění podmínek pro přidělení cílové částky dle čl. XIII. odst. 1) písm. a) – c), nebo
b) přijetí přidělení cílové částky ve lhůtě podle písm. a) odmítnul, nebo
c) přijetí přidělení cílové částky v souladu s čl. XIV. odst. 3) zrušil, nebo
d) je přijetí přidělení cílové částky podle čl. XI. odst. 4) považováno za zrušené.
(dále jen „nepřijal přidělení cílové částky“).
Ke dni této změny úrokové sazby stavební spořitelna připíše úroky ve prospěch účtu
účastníka.
5) Změněná úroková sazba podle předchozího odstavce bude stanovena ve výši 50 %
z výše dvoutýdenní repo sazby České národní banky platné k 31. 12. předcházejícího
kalendářního roku. Pokud by Česká národní banka v budoucnu dvoutýdenní repo
sazbu již nevyhlašovala, použije se taková sazba, která ji nahradí. Takto vypočtená
sazba se zaokrouhlí na jedno desetinné místo.


Což tedy znamená, že pokud repo sazba je naposledy k 3.5.2019 2,00% a já mám dvouměsíční lhůtu na odmítnutí té přidělené cílové částky ( stále jsem vyrozumění neobdržel ), takže popřípadě mohu vyčkat do začátku nového roku, aby se počítala tato hodnota a ne starší ( 2.11.2018 1,75% ) a další roky budu mít případně úrok polovinu aktuální repo sazby k minulému roku, takže např každý rok jiná hodnota? A stejně tak nechápu, pokud by se repo sazba nevyhlašovala, tak jaká sazba ji nahradí, když to neuvádějí? Děkuji.

Uživatelský avatar
stavebky.cz
Příspěvky: 422
Registrován: stř 27. srp 2014 16:22:21
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavební spoření po šesti letech

Příspěvek od stavebky.cz » pát 25. říj 2019 11:09:38

Stavební spořitelna může změnit úrokovou sazbu poté, co smlouva o stavebním spoření běží alespoň šest let a klient odmítl nabídku úvěru ze stavebního spoření. Stavební spořitelna může nabídnout úvěr ze stavebního spoření až po určité době spoření. Přesně řečeno až poté, co klient splní podmínky pro přidělení cílové částky. To plyne ze zákona a ze smlouvy o stavebním spoření (přesněji ze všeobecných obchodních podmínek).

Podmínky pro Přidělení cílové částky jsou obvykle 1) naspoření stanovené částky (např. 40 % cílové částky) a 2) dosažení předepsaného hodnotícího čísla.

Když klient splní předepsané podmínky pro přidělení, je o tom stavební spořitelnou písemně informován a zároveň je mu nabídnuto přidělení cílové částky (pro přidělení je nutný souhlas klienta). Tím je také klientovi nabídnut úvěr ze stavebního spoření. Pokud klient na tuto nabídku nereaguje nebo ji odmítne, je tím splněna jedna z podmínek pro změnu úrokové sazby (odmítnutí nabídky úvěru).

Kdy dojde ke splnění podmínek pro přidělení tedy závisí na tom, kolik máte naspořeno a jaká je výše vašeho hodnotícího čísla (oboje bývá uvedeno na výpisu z účtu),

Text smlouvy ČMSS není zcela jednoznačný v tom ohledu, zda může stavební spořitelna úrokovou sazbu změnit pouze jednorázově nebo opakovaně. V praxi je však postup takový, že ke změně úrokové sazby dochází opakovaně.

Ujednání o "náhradní sazbě" je třeba rozumět tak, že je rozumné uvést postup pro případ, že ČNB přestane 2T repo sazbu vyhlašovat (například pokud by kompetence ČNB přešly na Evropskou centrální banku). Není však pravděpodobné, že se tak v dohledné době stane.

Odpovědět