Žádost o přeúročení

Diskuse o stavebním spoření a stavebních spořitelnách
Odpovědět
Nešťastník

Žádost o přeúročení

Příspěvek od Nešťastník » čtv 27. led 2022 0:11:47

Dobrý den,

v bance (Moneta) jsem si podal výpověď stavebního spoření založeného v roce 2007. Ve výpovědi se objevil tento odstavec, kterému nerozumím:
"Zároveň žádám, aby uspořená částka byla přeúročena vyšší úrokovou sazbou v souladu s VOP - viz příslušné ujednání o nároku účastníka na volbu vyšší úrokové sazby z vkladů při přidělení cílové částky (tj. po splnění podmínek přidělení), popř. ujednání o mimořádném úroku (platí jen pro smlouvy uzavřené do 12. 10. 2014 včetně)."
Přikládám rovněž odkazy na VOP Wustenrot od 1. 10. 2004 (https://www.moneta.cz/documents/20143/1 ... 102004.pdf), od 1. 1. 2014 (https://www.moneta.cz/documents/20143/1 ... 012014.pdf) a aktuální od 4. 7. 2020 (https://www.moneta.cz/documents/20143/1 ... 072020.pdf).
Bankéřka mi řekla, že mi nemůže říct, kolik toto přeúročení bude, má to pro mě nicméně být výhodné. Je tomu skutečně tak?

Jelikož jsem si u příležitosti zrušení starého rovnou nechal rovněž založit spoření nové (spolu s poplatkem z cílové částky ve výši 1 %), ztratil jsem k bankéřce důvěru, a tak se raději ptám rovnou i na přeúročení.

Za radu předem moc děkuji.

PS: aby se stejně nenachytali i ostatní nešťastníci, bylo by určitě vhodné, pokud by jste tuto informaci přidali rovněž do přehledu stavebních spoření, podle kterého jsem se rozhodoval (https://www.stavebky.cz/stavebni-sporen ... lozka=1700). Podle stránek Monety se poplatku za uzavření při sjednání na pobočce dá vyhnout jen v některých případech (https://www.moneta.cz/sporeni-a-investi ... ni-sporeni).

Nešťastník

Re: Žádost o přeúročení

Příspěvek od Nešťastník » čtv 27. led 2022 8:43:56

Dobré ráno,
omlouvám se za nepřesnost v mém příspěvku o poplatku za založení, který vznikl z nepochopení smlouvy. Abych to uvedl na pravou míru, poplatek z cílové částky je na smlouvě skutečně uveden (a v bance jsme tuto část přeskočili), v případě dodržení pravidel akce však bude odpuštěn. Pravidlem je do 4 měsíců od podpisu smlouvy zaslat 1 % z cílové částky na účet stavebního spoření. Poté se ne základě podmínek zvýhodnění nebude onen vklad brát jako poplatek za zřízení, ale jako samotný vklad. Tato podmínka při zřízení smlouvy o stavebním spoření online odpadá - zřízení online je tedy výhodnější (úroková míra je 1,5 % - na běžném spořícím účtu stejné banky můžete získat více).

Můj původní dotaz ohledně přeúročení však trvá, jelikož této věci skutečně moc nerozumím.

Předem děkuji.

stavebky.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stavebky.cz » čtv 27. led 2022 9:25:20

Dobrý den,
pro vás jsou rozhodující VOP platné v den uzavření smlouvy, tedy VOP z roku 2004.
Zde je § 5 odst. 3, podle kterého si po přidělení můžete zvolit vyšší úrokovou sazbu, kterou budou vaše vklady přeúročeny.
Při přidělení cílové částky si může účastník v každé tarifní variantě zvolit vyšší úrokovou sazbu z úspor, pokud je uvedena ve smlouvě. Na základě účastníkem zvolené sazby bude úrok z úspor přepočten, a to od počátku smlouvy k datu změny.
To také odpovídá textu který máte ve výpovědi. Úrokovou sazbu, kterou budou vaše vklady přeúročeny najdete ve vaší smlouvě o stavebním spoření. Pokud tam taková úroková sazba není, k přeúročení nedojde.

Cílem tohoto opatření zřejmě bylo zvýhodnit klienty, kteří spořili dostatečně dlouho (dosáhli přidělení) a nepožádali o úvěr ze stavebního spoření. Rozhodně byste na tom neměl prodělat.

Spořič

Příspěvek od Spořič » čtv 27. led 2022 13:21:51

Dobrý den,

na výpovědi se akorát zaškrtne toto políčko. Pokud máte nárok na přeúročení, tak k němu dojde. Pokud ne, tak k němu nedojde. Nic víc, nic míň. Jediný průser by byl, pokud byste na přeúročení nárok měl a na výpovědi se nezaškrtnulo. Jinak se není čeho bát.

Nešťastník

Příspěvek od Nešťastník » pát 28. led 2022 18:14:09

Mockrát děkuji za uklidňující odpovědi.

Úrokovou sazbu z úspor jsem měl ve smlouvě nastavenu na 2,1 %. To však byla standardní sazba pro spoření. O jiné výši úrokové sazby se ve smlouvě nic nepíše. Postupem času klesala úroková sazba až na konečných 0,25 %.

Pokud tomu dobře rozumím, pokud by byla ve smlouvě stanovena ještě nějaká jiná speciální úroková sazba, úspory by se jí nyní přeúročily, což by pro mne bylo (vzhledem k výši konečné úrokové sazby) výhodné. Je tomu tak?

Děkuji

stavebky.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stavebky.cz » pát 28. led 2022 21:53:25

Ano, je to tak. Nicméně pokud nemáte ve smlouvě o stavebním spoření jinou úrokovou sazbu, tak se vás zmíněné ustanovení netýká.

Spořič

Příspěvek od Spořič » pát 28. led 2022 23:55:07

2,1 % už je ta vyšší úrok. sazba, na nic lepšího už ze smlouvy nárok není.

Dříve byly varianty např. 1% / 2,1 % nebo 1 % / 2,5 %. Klient si třeba vybral na začátku 1 %, kterým se celou dobu úročily vklady. Bylo to výhodné v tom, že kdyby náhodou někdy v budoucnu chtěl čerpat úvěr z této smlouvy, byla by max. výše úvěru 4 % (ze zákona může být rozdíl mezi spořicím úrokem a úvěrovým úrokem max. 3 %).

Pokud však nárok na úvěr nevyužil a neporušil další podmínky (např. zvýšení cílové částky), tak při ukončení smlouvy se zaškrtne magické políčko "přeúročení" a celá doba spoření se přepočítá např. z 1 % na 2,1 %. Což teď víme, že není Váš případ, protože od začátku jste měl 2,1 %.

Odpovědět