Dobrý den,
v bance (Moneta) jsem si podal výpověď stavebního spoření založeného v roce 2007. Ve výpovědi se objevil tento odstavec, kterému nerozumím:
"Zároveň žádám, aby uspořená částka byla přeúročena vyšší úrokovou sazbou v souladu s VOP - viz příslušné ujednání o nároku účastníka na volbu vyšší úrokové sazby z vkladů při přidělení cílové částky (tj. po splnění podmínek přidělení), popř. ujednání o mimořádném úroku (platí jen pro smlouvy uzavřené do 12. 10. 2014 včetně)."
Přikládám rovněž odkazy na VOP Wustenrot od 1. 10. 2004 (https://www.moneta.cz/documents/20143/1 ... 102004.pdf), od 1. 1. 2014 (https://www.moneta.cz/documents/20143/1 ... 012014.pdf) a aktuální od 4. 7. 2020 (https://www.moneta.cz/documents/20143/1 ... 072020.pdf).
Bankéřka mi řekla, že mi nemůže říct, kolik toto přeúročení bude, má to pro mě nicméně být výhodné. Je tomu skutečně tak?
Jelikož jsem si u příležitosti zrušení starého rovnou nechal rovněž založit spoření nové (spolu s poplatkem z cílové částky ve výši 1 %), ztratil jsem k bankéřce důvěru, a tak se raději ptám rovnou i na přeúročení.
Za radu předem moc děkuji.
PS: aby se stejně nenachytali i ostatní nešťastníci, bylo by určitě vhodné, pokud by jste tuto informaci přidali rovněž do přehledu stavebních spoření, podle kterého jsem se rozhodoval (https://www.stavebky.cz/stavebni-sporen ... lozka=1700). Podle stránek Monety se poplatku za uzavření při sjednání na pobočce dá vyhnout jen v některých případech (https://www.moneta.cz/sporeni-a-investi ... ni-sporeni).
Žádost o přeúročení
Diskuse o stavebním spoření a stavebních spořitelnách
Re: Žádost o přeúročení
Příspěvek od Nešťastník » čtv 27. led 2022 8:43:56
Dobré ráno,
omlouvám se za nepřesnost v mém příspěvku o poplatku za založení, který vznikl z nepochopení smlouvy. Abych to uvedl na pravou míru, poplatek z cílové částky je na smlouvě skutečně uveden (a v bance jsme tuto část přeskočili), v případě dodržení pravidel akce však bude odpuštěn. Pravidlem je do 4 měsíců od podpisu smlouvy zaslat 1 % z cílové částky na účet stavebního spoření. Poté se ne základě podmínek zvýhodnění nebude onen vklad brát jako poplatek za zřízení, ale jako samotný vklad. Tato podmínka při zřízení smlouvy o stavebním spoření online odpadá - zřízení online je tedy výhodnější (úroková míra je 1,5 % - na běžném spořícím účtu stejné banky můžete získat více).
Můj původní dotaz ohledně přeúročení však trvá, jelikož této věci skutečně moc nerozumím.
Předem děkuji.
omlouvám se za nepřesnost v mém příspěvku o poplatku za založení, který vznikl z nepochopení smlouvy. Abych to uvedl na pravou míru, poplatek z cílové částky je na smlouvě skutečně uveden (a v bance jsme tuto část přeskočili), v případě dodržení pravidel akce však bude odpuštěn. Pravidlem je do 4 měsíců od podpisu smlouvy zaslat 1 % z cílové částky na účet stavebního spoření. Poté se ne základě podmínek zvýhodnění nebude onen vklad brát jako poplatek za zřízení, ale jako samotný vklad. Tato podmínka při zřízení smlouvy o stavebním spoření online odpadá - zřízení online je tedy výhodnější (úroková míra je 1,5 % - na běžném spořícím účtu stejné banky můžete získat více).
Můj původní dotaz ohledně přeúročení však trvá, jelikož této věci skutečně moc nerozumím.
Předem děkuji.
- stavebky.cz
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od stavebky.cz » čtv 27. led 2022 9:25:20
Dobrý den,
pro vás jsou rozhodující VOP platné v den uzavření smlouvy, tedy VOP z roku 2004.
Zde je § 5 odst. 3, podle kterého si po přidělení můžete zvolit vyšší úrokovou sazbu, kterou budou vaše vklady přeúročeny.
Cílem tohoto opatření zřejmě bylo zvýhodnit klienty, kteří spořili dostatečně dlouho (dosáhli přidělení) a nepožádali o úvěr ze stavebního spoření. Rozhodně byste na tom neměl prodělat.
pro vás jsou rozhodující VOP platné v den uzavření smlouvy, tedy VOP z roku 2004.
Zde je § 5 odst. 3, podle kterého si po přidělení můžete zvolit vyšší úrokovou sazbu, kterou budou vaše vklady přeúročeny.
To také odpovídá textu který máte ve výpovědi. Úrokovou sazbu, kterou budou vaše vklady přeúročeny najdete ve vaší smlouvě o stavebním spoření. Pokud tam taková úroková sazba není, k přeúročení nedojde.Při přidělení cílové částky si může účastník v každé tarifní variantě zvolit vyšší úrokovou sazbu z úspor, pokud je uvedena ve smlouvě. Na základě účastníkem zvolené sazby bude úrok z úspor přepočten, a to od počátku smlouvy k datu změny.
Cílem tohoto opatření zřejmě bylo zvýhodnit klienty, kteří spořili dostatečně dlouho (dosáhli přidělení) a nepožádali o úvěr ze stavebního spoření. Rozhodně byste na tom neměl prodělat.
Příspěvek od Spořič » čtv 27. led 2022 13:21:51
Dobrý den,
na výpovědi se akorát zaškrtne toto políčko. Pokud máte nárok na přeúročení, tak k němu dojde. Pokud ne, tak k němu nedojde. Nic víc, nic míň. Jediný průser by byl, pokud byste na přeúročení nárok měl a na výpovědi se nezaškrtnulo. Jinak se není čeho bát.
na výpovědi se akorát zaškrtne toto políčko. Pokud máte nárok na přeúročení, tak k němu dojde. Pokud ne, tak k němu nedojde. Nic víc, nic míň. Jediný průser by byl, pokud byste na přeúročení nárok měl a na výpovědi se nezaškrtnulo. Jinak se není čeho bát.
Příspěvek od Nešťastník » pát 28. led 2022 18:14:09
Mockrát děkuji za uklidňující odpovědi.
Úrokovou sazbu z úspor jsem měl ve smlouvě nastavenu na 2,1 %. To však byla standardní sazba pro spoření. O jiné výši úrokové sazby se ve smlouvě nic nepíše. Postupem času klesala úroková sazba až na konečných 0,25 %.
Pokud tomu dobře rozumím, pokud by byla ve smlouvě stanovena ještě nějaká jiná speciální úroková sazba, úspory by se jí nyní přeúročily, což by pro mne bylo (vzhledem k výši konečné úrokové sazby) výhodné. Je tomu tak?
Děkuji
Úrokovou sazbu z úspor jsem měl ve smlouvě nastavenu na 2,1 %. To však byla standardní sazba pro spoření. O jiné výši úrokové sazby se ve smlouvě nic nepíše. Postupem času klesala úroková sazba až na konečných 0,25 %.
Pokud tomu dobře rozumím, pokud by byla ve smlouvě stanovena ještě nějaká jiná speciální úroková sazba, úspory by se jí nyní přeúročily, což by pro mne bylo (vzhledem k výši konečné úrokové sazby) výhodné. Je tomu tak?
Děkuji
- stavebky.cz
- Kontaktovat uživatele:
Příspěvek od stavebky.cz » pát 28. led 2022 21:53:25
Ano, je to tak. Nicméně pokud nemáte ve smlouvě o stavebním spoření jinou úrokovou sazbu, tak se vás zmíněné ustanovení netýká.
Příspěvek od Spořič » pát 28. led 2022 23:55:07
2,1 % už je ta vyšší úrok. sazba, na nic lepšího už ze smlouvy nárok není.
Dříve byly varianty např. 1% / 2,1 % nebo 1 % / 2,5 %. Klient si třeba vybral na začátku 1 %, kterým se celou dobu úročily vklady. Bylo to výhodné v tom, že kdyby náhodou někdy v budoucnu chtěl čerpat úvěr z této smlouvy, byla by max. výše úvěru 4 % (ze zákona může být rozdíl mezi spořicím úrokem a úvěrovým úrokem max. 3 %).
Pokud však nárok na úvěr nevyužil a neporušil další podmínky (např. zvýšení cílové částky), tak při ukončení smlouvy se zaškrtne magické políčko "přeúročení" a celá doba spoření se přepočítá např. z 1 % na 2,1 %. Což teď víme, že není Váš případ, protože od začátku jste měl 2,1 %.
Dříve byly varianty např. 1% / 2,1 % nebo 1 % / 2,5 %. Klient si třeba vybral na začátku 1 %, kterým se celou dobu úročily vklady. Bylo to výhodné v tom, že kdyby náhodou někdy v budoucnu chtěl čerpat úvěr z této smlouvy, byla by max. výše úvěru 4 % (ze zákona může být rozdíl mezi spořicím úrokem a úvěrovým úrokem max. 3 %).
Pokud však nárok na úvěr nevyužil a neporušil další podmínky (např. zvýšení cílové částky), tak při ukončení smlouvy se zaškrtne magické políčko "přeúročení" a celá doba spoření se přepočítá např. z 1 % na 2,1 %. Což teď víme, že není Váš případ, protože od začátku jste měl 2,1 %.