Spoření s Buřinkou a státní podpora

Diskuse o stavebním spoření a stavebních spořitelnách
Odpovědět
Jaroš

Spoření s Buřinkou a státní podpora

Příspěvek od Jaroš » pon 10. čer 2024 18:19:24

Dobrý den,
mám 6,5 roku staré spoření s Buřinkou a nyní bych si chtěl založit nové, které je do konce června ještě výhodné.
Problém tkví v tom, že jsem si Buřinku před těmi 6,5 lety předspořil a nyní mi prioritně přijde podpora na starou smlouvu, byť bych ji ihned vypověděl. Nemohu se totiž vzdát státní podpory ani na letošní rok, protože by se mi zrušily státní podpory za roky předchozí (kromě roku prvního).
Zároveň chci uplatnit 100% příspěvek ke státní podpoře od spořitelny, který nyní Buřinka nabízí.
Je nějaká cesta, jak z toho ven ?
Děkuji za reakci
Jaroš.

stavebky.cz
Kontaktovat uživatele:

Re: Spoření s Buřinkou a státní podpora

Příspěvek od stavebky.cz » úte 11. čer 2024 9:53:45

Dobrý den,
ve vašem případě je zřejmě rozumné uzavřít novou smlouvu s Buřinkou a ještě v letošním roce starou smlouvu ukončit.
Pokud máte na staré smlouvě "předspořeno", získáte na ni státní podporu. V případě že na starou smlouvu získáte plnou státní podporu, bude státní podpora na smlouvě s Buřinkou nulová a tím nezískáte ani prémii od Buřinky za letošní rok.

V následujících letech však půjde vaše státní podpora již jen na smlouvu s Buřinkou a tím i s prémií od Buřinky.

Lepší řešení zřejmě neexistuje, Správně upozorňujete na skutečnost, že změna nároku na státní podporu znamená zrušení státní podpory která vzniká převodem z předchozích let. Což by ve vašem případě mohla být dokonce většina státní podpory na této smlouvě.

FPP

Příspěvek od FPP » ned 28. črc 2024 22:51:50

Dobrý den,
pracuju jako finanční poradce a zajímalo by mě, jak se to uplatňuje v praxi. Protože u jiné stavební spořitelny jsme státní podporu klientovi "vypnuli", smlouvu ukončili a státní podpora mu byla vyplacená celá bez rušení převodů.

Nebo v dalším případě jsme u jiného klienta zkusili zrušit nárok na státní podporu na letos již ukončenou smlouvu a to také prošlo. Takže všechny naspořené peníze má již vyplacené s celou státní podporou a pokud část z ní byla neprávem připsaná, tak by ji vracel?

V zákoně jsem si našel, že za evidenci nároku na státní podporu a splnění zákonných podmínek u vyplacení státní podpory odpovídá stavební spořitelna.

Dá se u prvního případu mluvit o tom, že stavební spořitelna pochybila, když vyplatila celou státní podporu včetně té za zrušené převody a má špatně nastavený systém, protože o změně nároku již věděla?
U druhého případu si dokážu přestavit, že ke změně nárokování došlo až po vyplacení smlouvy a klienta až poté vyzve k vrácení.

Díky za vysvětlení

Petr Kielar
Administrátor

Příspěvek od Petr Kielar » pon 29. črc 2024 10:27:26

Dobrý den,

zákon v této věci říká, že převod naspořené částky do dalších let není slučitelný s ukončením nárokování státní podpory (§10 odst.4 zákona o stavebním spoření)
Částka úspor přesahující 20 000 Kč v jednom roce se z hlediska posuzování nároků účastníka na státní podporu převádí do následujícího roku spoření v případě, že účastníkem uzavřená smlouva bude obsahovat prohlášení účastníka, že v rámci této smlouvy žádá o přiznání státní podpory. Toto prohlášení nesmí účastník po dobu trvání smlouvy změnit.
Jakým způsobem v praxi postupují jednotlivé stavební spořitelny bohužel nevím. Zkuste se obrátit na příslušnou stavební spořitelnu.

S pozdravem
Petr Kielar

Honk

Příspěvek od Honk » stř 07. srp 2024 12:35:57

Dobrý den,
mám u ČS Buřinky 2 stavební spoření. První založené 2018 (úrok 1%) a končí v 11/2024, spořím zde a posílám sem pravidelně 1700 každý měsíc se státní podporou. Nyní mě zde ČS vyzývá: zvažte zrušení požadavku na státní podporu, pokud letos na nové smlouvě naspořím 20k pro získání max. státní podpory. Tam bych získal 1000Kč podpory + 1000Kč od buřinky.

Druhé novější stavebko mám od 10/2023 (úrok 2,5%) a tam nespořím zatím nic a mám i zde požádáno o státní podporu (ta se na toto nové spoření ale zatím nepřipisuje).

A dotaz, mám rušit požadavek na st. podporu u starého stavebka? Předpokládám, že v mém případě ne, že bych přišel o státní podporu za všechny roky?

A má smysl na novém stavebku, kde je nyní naspořeno 0 už letos něco vložit, třeba plných 20k, dostal bych zde něco? Jinak předpokládám, že na toto nové začnu spořit po ukončení starého, buď už v 11/2024 nebo od 1/2025?

Nebo má smysl novější stavebko ukončit a založit úplně nové nyní? to snížení podpory se vztahuje na smlouvy založené od 2024 nebo i na starší?

Děkuji za radu, co dělat/nedělat a proč. Jde mi čistě o maximalizaci využití st. podpor.

stavebky.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stavebky.cz » stř 07. srp 2024 16:01:09

Dobrý den,

píšete, že na "staré" smlouvě spoříte pravidelně 1700 Kč měsíčně. To znamená, že jste v každém roce vložil 20.400 Kč (s výjimkou prvního roku a roku letošního). V takovém případě se u vás neuplatnilo převádění naspořené částky do dalších let, o kterém byla zmínka v předchozích příspěvcích. Když tedy zrušíte požadavek na státní podporu pro rok 2024, nepřijdete o dosud připsanou státní podporu. Tento postup by byl pro vás nejvýhodnější, protože by vám náležela státní podpora za rok 2024 pouze na novou smlouvu a Buřinka vám k ní přidá stejnou částku ve formě bonusu.

Ověřte si pouze, zda jste skutečně v každém roce (s výjimkou prvního roku a roku 2024) vložil alespoň 20.000 Kč.

Honk

Příspěvek od Honk » pát 09. srp 2024 16:22:29

Děkuji, měl jste naprostou pravdu, u starého jsem zrušil požadavek na podporu a u nového ji Buřinka dorovná, takto mi to i tam potvrdili. Děkuji ;)

Odpovědět