Mám založit novou smlouvu?

Diskuse o stavebním spoření a stavebních spořitelnách
Odpovědět
hake

Mám založit novou smlouvu?

Příspěvek od hake » stř 04. pro 2019 18:06:34

Zdravím, bude mi končit stavebko a přemýšlím, jestli se vyplatí zakládat nové. Na spořícím účtu jsou úroky malé, ale zase se bojím těch šesti let (u stavebka). Je tady někdo na tom podobně? Jak to řešíte vy?

Uživatelský avatar
stavebky.cz
Příspěvky: 422
Registrován: stř 27. srp 2014 16:22:21
Kontaktovat uživatele:

Re: Mám založit novou smlouvu?

Příspěvek od stavebky.cz » čtv 05. pro 2019 10:42:27

Dobrý den,

nejprve zvažte, zda se vám vyplatí smlouvu ukončovat. Smlouva o stavebním spoření není omezena na dobu šesti let - dokud nenaspoříte cílovou částku, můžete pokračovat ve spoření. Posuďte proto, zda můžete spořit dále na stávající smlouvě, případně za jakých podmínek (některé stavební spořitelny po určité době snižují úrokové sazby z vkladů).

Náhodný kolemjdoucí

Re: Mám založit novou smlouvu?

Příspěvek od Náhodný kolemjdoucí » pát 06. pro 2019 7:52:28

Dobrý den,
pokud bych byl ve Vaší situaci, kterou ovšem detailně neznám, ale budu předpokládat, že prostředky nebudete v brzké době potřebovat ať už na koupi čehokoli nebo na úvěr, tak bych to řešil následovně.
1) pokud máte dítě nebo důvěryhodnou manželku :-) založit nové stavební spoření na jednoho z těchto dvou a do konce roku tam nasypte 20 tis. (Raiff má na SS pro dítě 1,5 % a ještě dávají plyšovou včelku :-) )
2) vaši stávající smlouvu bych okamžitě vypověděl, ukončena bude k 29.2. nebo 31.3. - záleží na tom, co máte ve smlouvě (netuším)
3) na vaši stávající smlouvu bych v lednu/únoru ještě nasypal 20 tis. (státní příspěvek za 2020 obdržíte někdy duben/květen 2021) - jen pozor, abyste nepřešvihl cílovou částku
4) ještě dnes bych šel do Wüstenrotu a založil si tam spořicí účet s garantovaným úrokem 1,7 % na 12 měsíců
5) až vám současná smlouva skončí a spořitelna pošle prostředky, přesuňte je na ten účet u Wüstenrotu (ona to v té době už možná bude Moneta nebo někdo jiný, ale ta garance na 12 měsíců by měla být zachována).
----
6) v průběhu 2020 budete spořit na stavební spoření manželky nebo dítěte (+ tedy těch ideálně 20 tis. na vaši dobíhající smlouvu)
7) v roce 2022 si počkejte na nějakou zajímavou akci (ideálně alespoň odpuštění poplatku za uzavření smlouvy) a založte na sebe nové stavební spoření (pokud ho Schillerka do té doby nezruší :-))

Pozn.: výše uvedený postup je vysoce konzervativní, samozřejmě místo účtu u W můžete jít např. cestou termíňáků, dluhopisů, akcií či spořit jinak, penzijko.

Náhodný kolemjdoucí

Re: Mám založit novou smlouvu?

Příspěvek od Náhodný kolemjdoucí » pát 06. pro 2019 7:56:35

7) v roce 2021 si počkejte...

Odpovědět